Hovedresultater fra rapporten
Borgerne bruger de digitale bibliotekstilbud mere og mere. I dag bruger 46% af befolkningen de digitale tilbud, og hver fjerde borger har gjort det digitale tilbud til en fast del af deres biblioteksvaner.
Mindsker adgangsbarriererne
Det digitale bibliotek er vigtigt, da det kan være med til at reducere adgangsbarriererne til bibliotekstilbuddene for mange borgere. Der er særligt to aspekter, der normalt har betydelig effekt på biblioteksbrug: Uddannelsesniveau og afstand til nærmeste bibliotek.
Uddannelsesniveau
Rapporten viser, at uddannelsesniveau har mindre betydning for den digitale biblioteksbrug, end i den fysiske. De digitale bibliotekstilbud kan på den måde være en betydningsfuld faktor i forhold til at nå nye biblioteksbrugere.
Afstand
Undersøgelsen viser, at jo længere væk man bor fra det fysiske bibliotek, jo hyppigere bruger man det digitale bibliotek i sammenligning med brugere, som bor tæt på deres fysiske bibliotek.
Tæt sammenhæng mellem brugen af det fysiske og digitale bibliotek
Undersøgelsen peger på flere aspekter, der har betydning for brugen af det digitale bibliotek. Den vigtigste faktor for brugen af det digitale bibliotek er brugen af det fysiske bibliotek, og meget få er kun digitale biblioteksbrugere. Brugen af det fysiske bibliotek fremmer altså brugen af det digitale bibliotek og vise versa.
Digitale forventninger kombineret med fortsat fysisk tilstedeværelse
37% af borgerne mener, at der skal satses på udvikling af de digitale bibliotekstilbud frem for de fysiske bibliotekstilbud. Samtidig mener 90% af borgerne, at det fysiske bibliotek skal bestå, uanset i hvor høj grad folk går over til digital biblioteksbrug.
Forundersøgelse
Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse med ca. 6500 besvarelser og inddrager desuden data og findings fra en kvalitativ forundersøgelse foretaget af Actant i 2016. Forundersøgelsen er baseret på 12 etnografiske dybdeinterviews. Forundersøgelsen er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. Endeligt er rapporten suppleret med 5 interviews.