I det store vidensprojekt ”Biblioteksbrug i dag og i morgen: Viden og greb” har vi taget temperaturen på danskernes biblioteksbrug i 2023, præsenteret et nyt nationalt vidensgrundlag og inspireret til et fælles systematisk, strategisk og metodisk sted af tale biblioteksudvikling fra.
Med rapporten ”Biblioteksbrug i dag og i morgen – en målgruppebaseret kortlægning” har vi gjort status på danskernes oplevelse og brug af de danske folkebiblioteker i 2023 og samlet op på udviklingen siden Tænketankens første segmenteringsundersøgelse fra 2013.
Greb – fra viden til implementering
Projektperioden er slut, men arbejdet med segmenter, brugerdata og publikumsudvikling fortsætter på landets biblioteker.
Til at inspirere og understøtte dette arbejde har vi samlet perspektiver, indsigter og greb fra vidensprojektet ’Biblioteksbrug i dag og i morgen’ i fire arbejdshæfter indenfor projektets tre temaspor – Publikumsudvikling, Udsatte brugergrupper samt Rum, funktion og fællesskab.
Arbejdshæfte: Nye perspektiver på unge og udsathed
Rammerne for ungdomslivet er blevet mere komplekse, de unges måde at tilgå viden og autoriteter har ændret sig og nye samfundstendenser og en øget mistrivsel er begyndt at vise sig i en ny type udsathed. Det fordrer en ny måde at tilgå og møde de unge på og udvide perspektivet på udsatte unge. Med dette arbejdshæfte ønsker vi at tilbyde et nyt perspektiv at se de unge og udsathed igennem og hvad denne udvikling betyder for bibliotekerne.
Arbejdshæftet bidrager med konkrete tal på de unges biblioteksbrug, præsenterer relevante samfundstendenser og konkrete bud på, hvordan dette nye perspektiv kan indtænkes i bibliotekernes arbejde.
Arbejdshæfte: Perspektiver på det inkluderende bibliotek og kulturhus
Biblioteksrummene skal i det moderne folkebibliotek opfylde en række forskelligartede funktioner og imødekomme behov og forventninger fra mange forskellige brugergrupper, hvilket stiller krav til biblioteket som sted og rum. Med dette arbejdshæfte ønsker vi med forskellige perspektiver at inspirere til udvikling af moderne biblioteksrum.
Arbejdshæftet præsenterer tre forskellige perspektiver på indretning af biblioteksrummet og gode råd og refleksionsspørgsmål til, hvordan det kan bruges som strategisk redskab.
Arbejdshæfte: Borgere i social udsathed på biblioteket
At arbejde med borgere i social udsathed kalder på andre kompetencer, strategier og greb, end det klassiske biblioteksarbejde. Med dette arbejdshæfte ønsker vi at sætte fokus på, hvordan vi laver gode, respektfulde og relevante bibliotekstilbud for denne brugergruppe samtidig med vi forholder os til øvrige biblioteksbrugere.
Arbejdshæftet bidrager med viden om brugergruppen, inspirationscases fra eksisterende indsatser og øvelser til refleksion og dialog.
Arbejdshæfte: Publikumsudvikling i fremtidens biblioteker
Med publikumsudvikling som begrebsapparat, kan bibliotekerne omsætte indsigter fra forskellige data til konkrete handlinger og initiativer og derigennem kunne tilbyde og målrette relevante tilbud til forskellige målgrupper. Med dette arbejdshæfte ønsker vi at introducere publikumsudvikling som begreb og give bibliotekerne de bedste redskaber til at tage segmenteringsundersøgelsens resultater i brug nationalt og lokalt.
Arbejdshæftet bidrager med viden om publikumsudvikling, præsentation af bibliotekets segmenter af brugere og ikke-brugere, samt øvelser og arbejdsspørgssmål til refleksion og videre arbejde.
Med udgangspunkt i undersøgelsen ”Biblioteksbrug i dag og i morgen – en målgruppebaseret kortlægning” præsenterer Tænketanken her hovedtendenser fra rapporten som vi anbefaler, at bibliotekerne fremadrettet har for øje og arbejder videre med, samt en række anbefalinger til fremtidens folkebiblioteker.
Tænketankens undersøgelse ”Biblioteksbrug i dag og i morgen – en målgruppebaseret kortlægning” fra 2023 tager temperaturen på danskernes biblioteksbrug og præsenterer ni segmenter af biblioteksbrugere og ikke-brugere.
I denne episode tager vi afsæt i undersøgelsen og folder dens pointer ud. I samtale med Silkeborg Bibliotekerne stiller vi skarpt på, hvordan vi laver relevante bibliotekstilbud til forskellige målgrupper.
Vi taler om, hvorfor det er vigtigt at arbejde aktivt med at indfri ambitionen om at være folkebibliotek for alle. Du får også bud på, hvordan dybdegående brugerindsigter og et bevidst fokus på målgrupper kan være et værdifuldt redskab til at nå det mål.
Medvirkende: Lars Bornæs, bibliotekschef, Silkeborg Bibliotekerne og Heidi Aistrup Holdt, souschef, Silkeborg Bibliotekerne.
Vært: Kristine Lykke Roed, projektleder ved Tænketanken Fremtidens Biblioteker.
Klip og redigering: Kristine Lykke Roed.
Rapport: Segmenteringsundersøgelsen 2023
Læs rapporten "Biblioteksbrug i dag og i morgen - en målgruppebaseret kortlægning"
Nu er undersøgelsen ’Biblioteksbrug i dag og i morgen’ klar. Undersøgelsen er en segmenteringsundersøgelse, der præsenterer 9 segmenter/målgrupper, og hvad der driver deres biblioteksbrug eller mangel på samme. I rapporten er også tværgående findings om f.eks. køn, uddannelsesniveau, transporttid, geografi, rummets betydning og meget mere.
Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet Moos-Bjerre A/S. Analysegrundlaget kommer fra en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt 2.000 repræsentativt udvalgte borgere, samt 54 kvalitative interviews med eksperter og borgere.
Bestil rapport i fysisk eksemplar:
Du kan også bestille fysiske eksemplarer af rapporten ved at skrive til klr@fremtidensbiblioteker.dk Oplys att., adresse, kontaktoplysninger og det ønskede antal rapporter i mailen.
Oplæg Vi kommer gerne ud og holder oplæg om undersøgelsen – enten fysisk eller online. Kontakt projektleder Kristine Lykke Roed på mail klr@fremtidensbiblioteker.dk
Pixiudgave: Segmenteringsundersøgelsen 2023
Nu kan du læse pixiudgaven "Biblioteksbrug i dag og i morgen - viden og greb"
I pixiudgaven fremlægges undersøgelsens hovedresulater og en segmentering af eksisterende og potententielle biblioteksbrugere. Derudover præsenteres en række arbejdsspørgsmål og greb til brugen af resultaterne og det videre arbejde, som undersøgelsen fohåbentlig giver anledning til.
Pixiudgaven kondenserer rapportens resultater og supplere med konkrete, anvendelsesorienterede greb.
Bestil pixiudgave i fysisk eksemplar Du kan også bestille fysiske eksemplarer af pixiudgaven ved at skrive til klr@fremtidensbiblioteker.dk. Oplys att., adresse, kontaktoplysninger og det ønskede antal i mailen.
Se eller gense afholdt webinarer og find viden fra tidligere workshops
Viden om undersøgelsens tre temaspor 'Publikumsudvikling', 'Udsatte brugergrupper' og 'Rum, funktion og fællesskab'
I løbet af 2023 og 2024 afholdt Tænketanken en række webinarer og workshops, hvor undersøgelsens resultater og fokuspunkter blev sat under lup, bearbejdet og operationaliseret til at være anvendelige i en konkret, lokal kontekst.
Webinar – en indflyvning i hovedresultaterne fra undersøgelsen
16. januar 2024 afholdt vi et webinar om segmenteringsundersøgelsens hovedresultater. Det er analysefirmaet Moos-Bjerre, der har gennemført undersøgelsen og præsenterede resultaterne. Du kan se optagelsen af webinaret her:
Webinar: Ny Udsathed ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning
4. oktober 2023 afholdt Tænketanken et webinar, hvor Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning fortalte om projektet Ny Udsathed, der har fokus på den stigende mistrivsel blandt danske unge. Webinaret handlede om en ny kategori af udsatte unge og hvilke nye indsatser og tilgange det bringer med.
Workshop: Fremtidens Biblioteksrum
29. august 2023 afholdt Tænketanken i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden en workshop om, hvordan vi kan skabe et biblioteksrum som er for alle. Her blev vi klogere på hvordan ligeværdighed, inklusion og personlig tilpasning kan tænkes ind i et biblioteksrum, der skal rumme stadig flere funktioner og dække en bred vifte af brugergruppers ønsker og behov, og hvordan man kan bruge universelt design som metode til at få blik for et bibliotekrum for alle.
26. august 2024 afholdt Tænketanken webinaret 'Design til mental trivsel' ved Valinka Suenson fra LAIKA Rumdesign. Her zoomede vi ind på hvordan vi aktivt kan bruge indretningen på vores biblioteker til at skabe bedre trivsel blandt de besøgende. Gode rum er afgørende for vores sundhed, mentale trivsel og kreativitet, og det synes derfor vigtigere end nogensinde at skabe rum, som vi kan lide at færdes i, og som påvirker os positivt – også på biblioteket.
Webinar: Biblioteket som kulturhub – præsentation af idékatalog
17. september 2024 afholdt Tænketanken webinaret 'Biblioteket som kulturhub', hvor Lokale og Anlægsfonden præsentererde deres nye idékatalog til arbejdet med folkebiblioteket som kulturhub. Vi blev klogere på hvordan man kan (gen)skabe folkebiblioteket som moderne og imødekommende kulturcentre, og styrke lokalsamfundet og fællesskabet med biblioteket som vært. Vi fik også inspiration til, hvordan man kommer godt i gang.
Artikel: Borgere i social udsathed på biblioteket
Læs artiklen "Biblioteket er for alle, men ikke for alt" med konkret inspiration til lokal indsats for udsatte borgere. Om hvordan vi skaber lokalt inviterende biblioteker med relevante tilbud til mennekser med psykisk og social udsathed. Hvilke dilemmaer og udfordringer oplever vi i mødet med udsatte borere? Og overser vi poentialer og stærke relationer? Artiklen er fra Danmarks Biblioteker nr. 5/6 2024.
Netværk – Publikumsudvikling i fremtidens biblioteker
Fagligt netværk for biblioteksansatte
I forlængelse af vores undersøgelse ”Biblioteksbrug i dag og i morgen” har vi lanceret netværket Publikumsudvikling i Fremtidens Biblioteker for at sikre udbredelse, implementering og forankring af arbejdet med publikumsudvikling og brugerindsigter på tværs af landets folkebiblioteker.
Netværket udspringer af konkrete ønsker fra branchen og har været aktivt siden primo 2024.
Hvis du ønsker at høre mere om netværket, kan du kontakte projektleder Kristine Lykke Roed påklr@fremtidensbiblioteker.dk.
Om projektet
Tænketanken udgav for snart 10 år siden den første nationale segmenteringsundersøgelse af folkebibliotekerne. Rapporten gav sektoren ny viden om borgerne og er blevet brugt i det meste af landet til udvikling på hoved- og lokalbiblioteker. Meget er sket siden. Også på bibliotekerne. Arrangementer og formidling er i vækst og har ændret karakter. Efter Corona har digitale tilbud bidt sig fast, flere biblioteker servicerer ungdomsuddannelser, tilbyder verdensmålsaktiviteter og borgerservice. Bibliotekerne sørger for høj grad af lokal involvering og engagement, men alligevel er brugerandelen på 50% stort set status quo siden 2013. Det kalder på ny viden og nye greb til at udvikle biblioteket.
Folkebibliotekernes fremtidige udviklingen bør tage afsæt i borgernes behov og kobles med praksiserfaringer. Tænketanken vil derfor med en ny segmenteringsundersøgelse give et nyt vidensgrundlag, der bidrager til nationale indsigter i, hvad der kan få flere borgere til at bruge biblioteket, samt viden om udviklingsmulighederne og målgruppebaseret biblioteksudvikling i lokale kontekster.
Projektet vil derfor: 1) skabe et nyt nationalt vidensgrundlag med praksisanvendelige segmenteringer ud fra kvalitativt og kvantitativt data og 2) på baggrund af grundlaget sammen med biblioteker/andre aktører udvikle handlingsgreb til udvikling i 3 spor: Grupper i udsatte positioner, publikumsudvikling: Hvordan skaber man langsigtede relationer til brugere og motiverer dem til at vende tilbage, sprede budskab og engagere sig? og Rum, funktion & fællesskaber: Hvordan skaber vi gode biblioteksrum, der rummer lokal forskellighed, engagement og fællesskaber?